Rozwój i zastosowanie bakterii probiotycznych

 

W ostatnich latach można zaobserwować stały wzrost spożycia produktów zawierających bakterie probiotyczne. Producenci wyprzedzają się, w tworzeniu nowych produktów i w licznych reklamach podkreślających ich prozdrowotne właściwości. Wielu naukowców prowadzi badania, nad znalezieniem nowych kierunków zastosowania tych pożytecznych bakterii, w produkcji żywności.

Nowe kierunki zastosowania bakterii probiotycznych

jogurt probiotycznyBadania dowodzą, że złożona flora bakteryjna znajdująca się w przewodzie pokarmowym pełni funkcje ochronne i podnosi odporność organizmu. Wiele czynników pokarmowych i środowiskowych oddziaływuje na skład tej mikroflory. Bardzo dobrym wzmocnieniem tej ochrony jest jogurt probiotyczny, który pomaga w przywróceniu stanu jak najbardziej zbliżonego do naturalnego, który został w jakiś sposób zakłócony np. poprzez chorobę, lub złe odżywianie. W sklepach oprócz jogurtów, mamy do dyspozycji wiele innych artykułów probiotycznych, począwszy od maślanek, czy kefirów poprzez szeroki asortyment deserów zawierających kawałki owoców, a także sery, kiszonki kończąc na preparatach farmaceutycznych. Ze względu na swoje właściwości żywieniowe i powszechną dostępność, jogurty są najczęściej wzbogacane w probiotyki. Współcześnie, w celu lepszego wzrostu bakterii probiotycznych w produktach fermentowanych i utrzymaniu ich na odpowiednim poziomie, stosuje się dodatek różnych prebiotyków.

Produkowane są również lody o właściwościach prozdrowotnych, wzbogacone o bakterie probiotyczne i inne ważne dla organizmu składniki. Produkty takie zachowują właściwy dla tradycyjnych lodów smak, zapach i konsystencję, choć ich receptura jest bardzo zmieniona. Podczas produkcji lodów i jogurtów probiotycznych do ich składu bezpośrednio dodawane są żywe kultury bakterii probiotycznych lub mikrokapsułki zawierające określone szczepy.