Olej arganowy – marokańskie złoto

Wśród olejków powszechnie stosowanych do pielęgnacji ciała i włosów wyróżnia się olejek arganowy. Pochodzi on z nasion drzewa arganowego: aby wytworzyć litr oleju należy użyć trzy kilogramy nasion pochodzących z około trzydziestu kilogramów orzechów. Taką ich ilość wytwarza rocznie około 6-7 drzew. Drzewo arganowe można znaleźć tylko w Maroko.

Zastosowanie olejku arganowego

marokański olejek arganowyOlejek arganowy nazywa się czasem marokańskim złotem. Nie tylko ze względu na kolor, ale przede wszystkim ze względu na jego właściwości i efekt działania na skórze i włosach. Olej arganowy jest bardzo bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe i witaminę E. Posiada więc silne właściwości antyoksydacyjne i doskonale chroni skórę przed uszkodzeniem. Wpływa na jej tempo regeneracji i bardzo dobrze działa na różnorodne problemy skórne takie jak trądzik czy egzemy – do ich leczenia był tradycyjnie stosowany przez plemiona berberyjskie, które wytwarzały go ręcznie. Obecnie marokański olejek arganowy nie jest w całości wytwarzany ręcznie, ale wciąż ręcznie rozłupuje się orzechy, z których następnie wydobywa się nasiona. Tradycyjny proces produkcji polegał na zmieleniu nasion w kamiennych żarnach i wyciskaniu olejku z pasty, która powstała w ten sposób. Poza zastosowaniem na skórze – solo lub jako dodatek do innego oleju albo kremu – olej arganowy można stosować także na włosy. Ze względu na rozmiar cząsteczek, ten konkretny olej jest idealny dla włosów średnioporowatych.

Olejek arganowy można wykorzystać do olejowania włosów, które warto powtarzać raz na jeden-dwa tygodnie. Można go również dodać do maski na włosy w niewielkiej ilości, aby ich zbytnio nie obciążyć. Na co dzień będzie doskonałym sposobem do zabezpieczenia końcówek włosów tuż po umyciu, aby je nawilżyć i chronić.