Punkty gastronomiczne mają specyficzną działalność, która obejmuje kilka etapów. Żeby restauracja sprawnie działała konieczne jest współgranie kuchni z kasjerami i kelnerami, a do tego potrzebny jest dobry system zarządzania.
Zakup oprogramowania Soga
W małej kawiarni jest jedna kasa, która obsługuje wszystkich klientów. Osoba ją obsługująca samodzielnie przekazuje zamówienia do kuchni lub sama je przygotowuje. Jednak w dużej restauracji takie działanie byłoby niemożliwe do realizacji. Wiele punktów gastronomicznych kupuje oprogramowanie Soga, które pozwala na kompleksowe zarządzanie sprzedażą, kuchnią i magazynem. Podstawową funkcją jaką pełni program Soga jest obsługa rachunków, zarządzanie zamówieniami i wystawianie rachunków oraz paragonów. Jest to moduł podstawowy, który można nabyć już za niecałe tysiąc sześćset złotych. Jeżeli chcemy kompleksowo zarządzać gastronomią, to warto rozważyć zakup modułu z magazynem, który stanowi świetne uzupełnienie całego systemu. Program jest łatwy w obsłudze oraz umożliwia dowolną konfigurację pod własne potrzeby. Można na nim pracować na jednym lub wielu stanowiskach kasowych, przez co sprawdza się ono w małych i dużych punktach gastronomicznych. Oprogramowanie bez problemu współpracuje z wieloma modelami urządzeń fiskalnych takich jak kasy, drukarki czy wagi. Osoby prowadzące sprzedaż na kasie, mogą dowolnie łączyć, dzielić lub grupować rachunki w obrębie stolików lub nawet je zmieniać. Program Soga posiada mnóstwo funkcji, które sprawdzą się w każdej gastronomii.
Na rynku znajdziemy jeszcze kilku producentów oprogramowań dedykowanych dla gastronomii, ale żadne z nich nie zapewnia tak szerokiej obsługi. Z pewnością Soga jest jednym z najlepszych rozwiązań, którym zaufało już wielu restauratorów.