Food trucki podbijają Europę

Kiedyś budki z jedzeniem przywoływały nam wyłącznie negatywne skojarzenia. Można było w nich zjeść jedynie ociekającego tłuszczem i śmierdzącego spalenizną i nieczyszczonym grillem hamburgera albo podobnej jakości frytki czy zapiekankę. Jedzenie to rzeczywiście było bardzo tanie, ale jednocześnie strasznie niezdrowe i bez smaku.

Moda na food trucki zawitała do Polski

producent przyczep gastronomicznychW ostatnich latach charakter przyczep gastronomicznych uległ jednak zdecydowanej zmianie. Ktoś wpadł na pomysł (prawdopodobnie idea ta przyszła do nas zza oceanu, czyli ze Stanów Zjednoczonych), że w klasycznym food trucku można serwować znacznie więcej, niż tylko hamburgera, frytki i zapiekankę. Okazało się, że dokonując niewielkich przeróbek w food trucku, można go świetnie dostosować do zupełnie innego rodzaju gastronomii. Co ważne, każdy producent przyczep gastronomicznych oferuje teraz bardzo różne typy food trucków, więc nawet nie musimy przerabiać samochodu na własną rękę. Producenci idealnie dostosują go do naszych potrzeb. A możliwości w zakresie serwowania potraw z food trucka są ogromne. W Polsce istnieje na przykład kilka food trucków, które serwują pizzę, z prawdziwego pieca, opalanego drewnem. Jest to absolutnie niesamowity widok, bo widzisz niby zwyczajną ciężarówkę, a tymczasem z jej wnętrza wystaje oprzyrządowanie wielkiego pieca i do tego ma zamontowany normalny komin, z którego wydziela się dym.

W food truckach sprzedaje się obecnie dania kuchni z całego świata. Znajdziemy w nich na przykład izraelskie falafele, węgierskiego kołacza albo prawdziwie belgijskie frytki. Do tego jakość sprzedawanych produktów jest naprawdę wysoka, więc w zapomnienie odchodzą już hamburgery smażone na starym tłuszczu czy frytki z nieczyszczonej frytownicy. Food trucki wprowadziły absolutnie nową jakość.