Dobry smak z ogrodowej wędzarni

Każdy z nas ma inne poczucie smaku. Niektórzy wolą potrawy delikatne, inni wyraziste. Mało jest jednak takich osób, które nie lubiłyby smaku wędzonych potraw – wędlin, mięs, ryb czy serów. Liczy się nie tylko smak ale również wartość zdrowotna. Znalezienie smacznych wędzonek, a jednocześnie zdrowych nie jest prosta sprawą. Jakie zatem mamy możliwości?

Wędzenie w ogrodzie

ogrodowe wędzarnieMożna znaleźć sklep, który zaopatruje się u zaufanych producentów lub kupować bezpośrednio u profesjonalnych wędzarzy. Nie zawsze jednak takie miejsca są w pobliżu, co utrudnia dotarcie do nich. Najlepszą opcją jest wędzenie samemu. Wbrew pozorom w dzisiejszych czasach nie jest to trudne. Wystarczy przejrzeć ogrodowe wędzarnie, których oferta obecnie jest bardzo szeroka. Technika poszła na tyle do przodu, że w tym momencie wędzarnia nie musi zajmować dużej przestrzeni. Dodatkowo jej użytkowanie jest bezpieczne i nie wymaga od nas ciągłej kontroli. Utrzymanie odpowiedniej temperatury wędzenia jest proste. W zależności jaki efekt ma przynieść wędzenie mamy do wyboru różne techniki i rodzaj drewna. Samodzielne wędzenie daje nam pewność, że w potrawach nie ma zbędnej chemii, a dodatkowo proces ten jest bakterio i grzybobójczy, więc nawet jeśli mięso nie jest do końca pewne niweluje jego szkodliwość. Ponadto taką wędzarnię możemy dostosować do swoich potrzeb i zagospodarowania ogrodu. Nie wspominając już o aromacie jaki towarzyszy użytkowaniu, a dostarcza miłych doświadczeń.

Posiadając własną wędzarnię to my decydujemy jakie potrawy spożywamy na co dzień i czym częstujemy gości. Dodatkowo zyskujemy pewność, że to co jemy jest zdrowe i spełnia nasze oczekiwania. Dodając do tego łatwość i bezpieczeństwo korzystania nie pozostaje nic innego jak zainteresować się tą tradycyjną profesją.