Czy miód gryczany jest zdrowy

 

Ludzie zwracają coraz większą uwagę na to, co jedzą. Wszyscy wiemy, że cukier nie jest szczególnie wskazany, a już na pewno nie powinno się go spożywać w dużych ilościach. Jest jednak zamienniki tego niezdrowego produktu. Natura zawsze ma najlepsze i sprawdzone rozwiązania. Jednym z nich jest miód, który jest zdrowy i smaczny.

Właściwości miodu gryczanego

miód gryczanyTak naprawdę już w starożytności wiedziano wiele o dobroczynnym działaniu miodu. Kiedy ludzie nie używali przetworzonego cukru, z pewnością byli dużo zdrowsi i silniejsi. Wraz z rozwojem cywilizacji powstawać zaczęło coraz więcej substancji słodzących, które były dużo tańsze i szybsze w produkcji. Wcale jednak nie mają zbyt wielu zalet, o ile w ogóle jakiekolwiek. Osoby, które zrezygnowały z cukru a wybrały miód, odczuwają zdecydowaną poprawę stanu swojego zdrowia. Miód gryczany charakteryzuje się ciemnym kolorem, który przypomina dobrze zaparzoną herbatę. Posiada również intensywny zapach kwiatów gryki. Udowodnione zostało, że ten miód posiada właściwości lecznicze. W jego składzie znajdziemy rutynę, która doskonale wzmacnia i oczyszcza naczynia krwionośne. Bardzo szybko wchłaniana jest do krwiobiegu i niemalże od razu odżywia mięsień sercowy. Rutyna sprzyja także szybszemu gojeniu się ran zarówno zewnętrznych, jak i wewnętrznych. W miodzie gryczanym znajduje się również magnez wspomagający układ nerwowy i regulujący rytm pracy serca. Miód zawiera wiele witamin i minerałów.

Naukowcy potwierdzają, że jeśli regularnie będziemy spożywać nawet niewielkie ilości miodu gryczanego, zwiększymy poziom hemoglobiny we krwi oraz wspomożemy odnowę naszego organizmu. Będziemy również silniejsi i bardziej odporni na infekcje. Tym miodem możemy słodzić kawę i herbatę. Warto wybrać produkt, który jest w stu procentach naturalny i ma korzystny wpływ na nasz organizm.